Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

ИРИНЕЈ 

ПО МИЛОСТИ БОЖЈОЈ
ЕПИСКОП ИСТОЧНОАМЕРИЧКИ
СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

 МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

 Најљубљеније Нам свештенство и монаштво, синови и кћери,верна чада
Источноамеричке епархије наше најсветије Цркве,

Следите јединог правог и поузданог Учитеља,
Реч Божју, Исуса Христа, Господа нашег,
Који је, због своје велике љубави, постао оно што смо ми –
како би нас могао привести да будемо оно што је сâм Он. 

                                                                                                                          Св. Иринеј Лионски

 Обраћајући вам се у навечерје великог и најрадоснијег хришћанског Празника по први пут као ваш Архипастир и Духовни отац, са очинским срцем и искреном љубављу према вама, најдражи Нам епархиоти, усрдно се молимо да Богомладенац Христос ове вечери, благодаћу Његовог спасононог и чудесног Рождества просветли и озари душу сваког од вас појединачно, ваше породице и ваше домове, и домове свих оних који хоће и желе кушати плодове неизмерне божанске радости Коју нам дарује Онај који се рађа у Витлејемским јаслама, а даје нам је да бисмо следили Њега, јединог правог и поузданог Учитеља, Реч Божју, Исуса Христа, Господа нашег(Св. Иринеј Лионски).

Похитајмо зато у сусрет Њему, који је Љубав (уп. 1. Јов. 4,8); и који је, због Своје велике љубави, постао оно што смо ми – како би нас могао привести да будемо оно што је сâм Он (Св. Иринеј Лионски). Похитајмо тамо, где су љубав и благодат Божја среле и исцелиле људску љубављ и слободу, божићне дарове Цара над Царевима. Похитајмо и у ону заједницу где владају братски и хришћански односи једних са другима, где се заиста може умом и срцем осетити да је Царство Божје у нама и међу нама (уп. Лк.17,21).

Новорођени Христос је једини Цар који истински прашта и брише сва наша безакоња и наше људске погрешке, и само је Његово царство довољно широко за неограничене могућности сваке људске душе. Управо због тога су Ирод и све мрачне и себичне силе овога света настојале, а и данас настоје, да униште то Његово царство – Цркву Божју, која није од овога света. А где је данас тај Ирод? Заборављен, а спомињан само по злу! Ко жели такав спомен себи саградити? Таква тужна и трагична судбина чека све оне који руше – а не граде, расипају – а не сабирају! Пазимо, зато, драга браћо и сестре, на себе и на своје ближње, припремајмо пећину свога срца да би могла у себе угостити и примити Богомладенца. Остајмо истрајни у вери и синовски верни Цркви Његовој, једином сигурном пристаништу, која је ваистину „стуб и тврђава истине“ (1.Тим.3,15).

Тога ради,Православље у својој наглашеној есхатолошкој свести опомиње нас да наши животи нису само оно што тренутно јесмо или оно што тренутно радимо, већ пре свега оно што можемо постати и оно што ћемо бити када Господ поново дође. Тек тада, у будућем Царству Божјем, постајемо савршени, без мане и грешке. Но путовање човека, као Христоликог бића ка том будућем Царству Божјем почиње не смрћу, него зачећем, где већ тада Емануил, које у преводу значи С нама је Бог, у њему тражи Своје обиталиште. Следствено, наша вера није индивидуално тражење истине, него радије питање заједнице и прихватања новорођеног Спаситеља у свој лични живот и у свет у коме живимо.

Са најискренијим жељама да Господ сјајом Своје Витлејемске звезде и у овој наступајућој години обасја и просветли наш духовни и сваки други вид, како бисмо увек наново, трезвена ума и срца, могли откривати и разумети смисао Његовог спасоносног Оваплоћења, поздрављамо вас, најљубљенији, усрдно молећи се да у овом Сверадосном Празнику и сами препознамо сопствени пут спасења, те да речима којима небеса поздрављају земљу, и гласом ангелâ који објављују долазак дуго очекиваног Месије, који ваистину јесте Пут, Живот, Истина и Искупитељ наш, можемо једнодушно и с радошћу узвикнути:

МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!
ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

Нека би наступајућа 2017. година од Рождества Спаситеља била срећна и благодаћу и милошћу Његовом светом подједнако испуњена!

Дано у Њујорку, о Божићу 2016. године.

 Ваш искрени молитвеник пред колевком Богомладенца Христа,

   +ИРИНЕЈ

 Епископ источноамерички
Српске Православне Цркве

 

Download the 2017 Diocesan Nativity Encyclical in Serbian and/or English

Click below to read the article in Serbian or English:

  Powered by Orthodox Web Solutions

Home | Back | Print | Side