Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

Read more to enjoy photos and article from Nativity celebrations througout the Eastern Diocese.  

Gallery of Photos - Carmichaels, PA

(4 images)


Бадње Вече обележено у Синсинатију, Охајо

У суботу јануара 6, 2014. године су се парохијани и пријатељи цркве светога Ђорђа у Симсинатију окупили око своје цркве да на традиционални начин прославе Бадње Вече  и припреме за дочек Христовог Рођења, иако су многе цркве отказале богослужења због велике хладноће и лошег времена.

Вечeрња слжба коју је служио протојереј Петар Петровић почела је у 6:30 часова увече, чиме је свечано најављен долазак Божића. За време вечерње службе свештенику су помагали у Олтару Адам Меадор, Вељко Уверић,Томас Фрејзер, Марко Петровић и браћа Мајкл и Метју Томпсон.

У препуном храму сте могли приметити србе, румуне, бугаре, русе и вернике других националности, па се прота Петар потрудио да брошуре о распореду богослужења сви присутни добију на своме језику, генерално на енглеском,српском, румунском и бугарском, а на крају вечерње службе прота Петар је све присутне кратко поздравио на више страних језика што је изазвало велико задовољство свих присутних.

После вечерње службе и проповеди, благајник црквеног одбора Димитрије Јовић је унео у цркву сламу, а парохијани Дамјан Глигоревић и Саша Крсмановић Бадњаке.Приликом уласка у цркву уз песму "Ој Бадњаче Бадњаче", деца су Бадњак и сламу дочекала бацајући орахе и пшеницу.

После освећења Бадњака, парохијани су побожно прилазили и целивали свето јеванђеље, икону и крст а свештеник је свакога поздравио са речима Мир Божји Христос се Роди. Подпреседник црквеног одбора Марко Мијаћ  је свим парохијанима поделио бесплатно црквени зидни календар у цркви, а протиница Гордана је у црквеној сали у име Кола Српских Сестара свој присутној деци поделила Божићне поклоне.

Почетак најрадоснијег хришћанског празника, обележен је изношењем и паљењем Бадњака и сламе, на већ припремљеној ватри у црквеној порти. Паљењу Бадњака присуствовао је велики број верника.

После вечерње молитве и паљења Бадњака прота Петар је позвао све присутне у црквену салу на послужење, бесплатну посну вечеру и традиционални Шумадијски Чај.

Могло се је приметити да парохија у Синсинатију напредује, како духовно, тако и материјално.

Један од парохијана је у црквеној сали рекао: Мени ово окупљање значи много, ја то носим још из детињства, родитељи су ме тако васпитали, да се том празнику стварно радујем као и Васкрсу.

Па онда нека нам тако и буде. МИР БОЖЈИ!  ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Протојереј Петар Петровић

Click here to download an English language version of this story!

Gallery of Photos - Cincinnati, OH

(9 images)


Gallery of Photos - Lorain, OH

(4 images)


И ове године су, у патерсонској парохији, божићни празници прослављени радосно и весело.

У недељу 5. јануара, на Туциндан-Оце, на св. Литургији било је 120 вјерника, причестило се 63.

На Бадње вече је било око 400 вјерника. Освештан је Бадњак, а затим послужена традиционална вечера уз кувану ракију. Посебна захвалност чланицама КСС и члановима Одбора за дивну празничну трпезу и све услове за предивно и молитвено вече.

На Божић на св. Литургији било је 90 вјерника, причестило се 24.

Gallery of Photos - Patterson, NJ

(26 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:
  Powered by Orthodox Web Solutions

Home | Back | Print | Side