Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

Најважнија порука изложбе "Јасеновац - право на незаборав", која је отворена у Њујорку јесте суочавање са истином и то што је она представљена свету, рекао је његово преосвештенство епископ источно-амерички Иринеј.

Он је нагласио да Срби често не знају да изађу из својих оквира и представе свету шта се дешавало са њима, јер наивно сматрају да цео свет то већ зна.

- Нажалост, не зна. У данашњем свету истина је постала нешто чиме се тргује и ми на сваком кораку треба да искажемо своју перспективу догађаја. Најважније је да смо учинили први корак који можемо да надограђујемо следеће године - рекао је епископ источно-амерички Иринеј за "Политику".

Јован Ћирић, један од уредника зборника "Јасеновац-право на незаборав", који ће бити представљен на конференцији о Јасеновцу, сматра да је потребно пронаћи праву меру у подсећању на Логор "Јасеновац".

- Ако се заборави оно што се догодило у Јасеновцу то је као да варнице које још помало тињају затрпате пепелом, а оне се поново разбукти у одређеном тренутку. И трагични догађаји који су се дешавали на подручју Југославије током деведесетих година прошлог века последица су тога што смо занемарили шта се догађало током Другог светског рата у НДХ и уопште на просторима Балкана - сматра Ћирић.

Он напомиње да свако треба да буде довољно храбар и мудар, и са српске и са хрватске стране, да схвати да је страдао велики број потпуно недужних људи, да то не може ни на који начин бити оправдано и да свако, бар на тренутак, треба да застане, заћути и поклони се сенама оних који су настрадали.

Поводом 75 година од оснивања "Јасеновца", у Њујорку је 27. јануара, на Дан холокауста и Дан Светог Саве, отворена изложба која је најављена као највећа поставка о Јасеновцу приређена икада у иностранству.

На поставци ће до 30. јануара бити изложена грађа из архива Израела, Немачке, САД, Италије, Норвешке, Републике Српске, Хрватске и Србије.

Изложбу о геноциду и холокаусту у НДХ-а реализовао је њујоршки Институт за Јасеновац који у том граду већ 15 година организује годишње конференције о овом злогласном логору.

Њујорк је једини инострани град који је 2005. године донео званичну одлуку да се 22. април - Дан пробоја јасеновачких логораша прогласи за Дан Јасеновца.

Парк Холокауста у Њујорку једини је меморијални парк у свету у којем постоји споменик Јасеновцу који је подигла српски дијаспора.

У злогласном логору Јасеновац током Другог светског рата усташе су убиле 700.000 људи, међу којим 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја и 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је убијено 20.000 деце.

Извор: Blic - Srna - 29. 01. 2017.

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/episkop-irinej-najvaznije-sto-je-istina-o-jasenovcu-predstavljena-svetu/89jnn69

Share This:< PreviousNext >
You might also like:
  Powered by Orthodox Web Solutions

Home | Back | Print | Side