Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа источноамеричког Г. Иринеја, у Јангстауну је у суботу, 28. јануара 2017. године, одржана прва Светосавска Академија при парохијском храму Свете Тројице(Raccoon Road)

По први пут је верни народ из Јангстауна, Ворена, Акрона и Херметиџа прославио Првог Српског Просветитења и Учитеља Светога Саву заједно. Ова, уједно и историјска  прослава, почела је вечерњим богослужењем, којим је началствовао преподобни јеромонах Платон (Јовић), духовник манастира Липље у Епархији бањалучкој, уз саслужење супарохa јангстаунских, пречасног јереја Драгана Гороњића, архијерејског намесника кливландског, пречасног јереја Бошка Стојановића, као и пречасног јереја Ведрана Грабића, пароха хермитеџског. Програму је присуствовао и високопречасни протојереј Милан Пајић, парох акронски.

Након вечерњег богослужења, а у присуству многобројног верног народа и деце, освећено је славско жито и преломљен славски колач. Домаћин овогодишње прославе био је пречасни јереј Драган Гороњић са породицом. После целивања Крста и примања благослова од јеромонаха Платона, верни народ је прешао у црквену салу, где је потом уследила Светосавска Академија. Програм је отворен Светосавском, Америчком и Српском Химном, да би “Слово о Светом Сави” у наставку одржао пречасни јереј Бошко Стојановић. Цели програм водила је госпођа Драгана Црњак, уважени професор на Јангстаунском Државном Универзитету. Након прелепих речи оца Бошка, програм је настављан дечијим декламацијама, а пред крај су се присутнима представиле Анастасија и Катарина Гороњић,  са песмама “Тамо Далеко” и “Песма о Светом Сави”.

Академија је затворена уз ”Здравицу Српском Роду” од Љубивоја Ршумовића, коју је издеклемовао пречасни јереј Драган Гороњић, поздравивши у име Епископа Г. Иринеја све присутне, а потом изразивши и жељу да ова заједничка Светосавска Академија надаље постане и стална традиција.​

Gallery of Photos

(9 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:
  Powered by Orthodox Web Solutions

Home | Back | Print | Side