Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

Ево дана кога створи Господ радујмо се и веселимо се у њему

Испуњени овим пророчким речима заиста смо сви осетили радост празника, као оног непроцењивог момента који нашу главу подиже са земље на небо и управља наш поглед од оног пролазног, ка оном непролазном. Наше молитвено славље је заиста било израз радости јер је представљало пуноћу сабрања нашег пред Господом. Наиме, били смо удостојени посете нашег Епископа источноамеричког Г. Г. Иринеја коме је ово била и прва канонска посета парохији Св. Симеона Мироточивог у Шарлоту.

Наше славље отпочело је најпре вечерњом молитвом после које су верни имали прилику да се упознају са својим Архипастиром. Сутрадан је служена Света Архијерејска Литургија и заиста се осетило како је и то Епископ нагласио у својој беседи „да се небо спустило на земљу и земља уздигла до неба“. У својој надахнутој беседи Епископ Иринеј најпре је подсетио на живот Св. Стефана Немање – потоњег Св. Симеона, посебно нагласивши чудо које се догодило при сусрету оца и сина на Светој Гори Атонској. Чудо када је син (Св. Сава) постао отац своме оцу (Св. Симеону), aотац (Св. Симеон) постао син своме сину (Св. Сави). Тај чудесни сусрет, загрљај неба и земље, одвија се и данас како је нагласио Епископ сваки пут у Светој Тајни рукоположења када Црква кроз своје хиљадугодишње искуство предаје ново рукоположеном благодат Духа Светога те он, иако често по годинама много млађи од своје пастве – постаје духовни отац својим парохијанима.

Светој Литургији присуствовали су и верници из парохије Св. Петра и Павла из Атланте на челу са својим свештеником протојерејем Миладином Благојевићем, али и верници из парохије Св. Василија Острошког у Гринзбору са својим свештеником протојерејем Миланом Катанићем. На Светој Литургији саслуживао је и протојереј–ставрофор Теодор Кирисис из Грчке Православне Архиепископије, те уз нашег Архипастира који је пред Светом Трпезом приносио Жртву за све нас – Света Литургија је била заиста небо-земни догађај. Будући да су се приликом службе чуле прозбе и молитве на српском, енглеском, грчком језику могли смо осетити исти онај догађај Педесетнице, оно струјање Духа Светога које се наручито као струјање ветра пројавило приликом Литије око ново освећеног храма. И заиста као чудо које нам је говорило о величини празника и угодника Божијег Св. Симеона, ветар је трајао само онолико колико и Крсни ход / Литија.

По завршетку Литије заједно са верницима и кумовима славе, породицом Мијановић, Преосвећени Владика је пререзао славски колач. Након тога уприличена је Трпеза Љубави где смо се сви заједно окрепили са оним што су нам вредне руке парохијана спремиле.

И заиста радовасмо се и веселисмо се, те окрепљени таквом духовном радошћу улазимо у Велики Пост надајући се да ће нас Господ удостојити да дочекамо славно Његово Васкрсење, поновни сусрет овде на тлу овога града, али и сусрет свих нас у вечности у Царству Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

протојереј Немања Тешић,
парох парохије Св. Симеон у Шарлоту

Gallery of Photos

(35 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:
  Powered by Orthodox Web Solutions

Home | Back | Print | Side