Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

PATRIJARH srpski Irinej posetio je Saborni hram Svetog Save u Njujorku, koji je teško stradao u požaru na Vaskrs prošle godine i upoznao se sa planom obnove najznačajnije bogomolje SPC na američkom kontinentu.

Domaćini patrijarhove posete Njujorku bili su vladika istočnoamerički Irinej (Dobrijević) i arhiepiskop Dimitrije, poglavar grčke arhiepiskopije u SAD i predsedavajući Konferencije pravoslavnih episkopa u Americi. Poglavar SPC sastao se i sa članovima srpske zajednice najvećeg američkog grada.

Njegova svetost boravi u SAD povodom proglašenja Svetog Mardarija Libertivilskog i Sveameričkog, prvog srpskog vladike američko-kanadskog, za svetitelja Srpske pravoslavne crkve. Patrijarh je juče služio Svetu liturgiju u manastiru Svetoga Save u Libertivilu, koju je pratila i litija sa moštima novog svetitelja.

Svetom Mardariju posvećen je i simpozijum u srpskoj pravoslavnoj Sabornoj crkvi u Čikagu održan 14. jula, a o novom svetitelju predavanje je održao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Source:  novosti.rs

Share This:Next >
You might also like:
  Powered by Orthodox Web Solutions

Home | Back | Print | Side