Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

На дан када наша света Црква слави успомену на Светог Симона и Светог краља Владислава, Црква Светог Стефана у Лакавани, савезна држава Њујорк, САД, прославила је свој стогодишњи јубилеј.

Прослава је започела уочи празника, 6. октобра, у петак увече, када се верни народ сабрао у првобитној цркви коју су наши преци подигли пре тачно 100 година. Данас ту грађевину, као свој молитвени простор, користи Друга баптистичка црква. У присуству Преосвештене Господе архијереја, Канадског Митрофана и Западноамеричког Максима, парастос упокојеним свештенослужитељима, градитељима, ктиторима и парохијанима, служио је Преосвештени Владика Иринеј, Епископ источноамерички, уз саслужење православних свештеника наше епархије као и локалних свештеника из других јурисдикција. Након парастоса, Владика Иринеј се обратио пригодном беседом указујући на значај места на коме се налазимо. Управо то место је, пре 100 година, осветио тада Архимандрит Мардарије а сада Свети Мардарије Либертивилски и Свеамерички. Такође, на том истом месту, Свету Литургију веома често је служио и Свети Владика Николај чије је свето тело било ту и положено на путу из Јужног Ханана где се упокојио, до манастира Светог Саве у Либертивилу где је сахрањен. На крају беседе, Владика Иринеј је заблагодарио домаћинима што су нас угостили као и на томе што и даље чувају ово место као место молитве и сабрања.

Вредне чланице Кола српских сестара Света Петка су, у парохијској сали, припремиле вечеру за пристигле госте као и све оне који су присуствовали парастосу. Током вечере, присутнима се прво обратио г. Николас Кораћ који је у кратким цртама изложио историју наше парохије. Истакао је чињеницу да иако је долазак нашег народа у ове крајеве и прва административна организација парохије започела још почетком двадесетог века, тачније 1906. г, ми данас славимо стогодишњицу управо због тога што је тек 1917. г. ова заједница добила прво редовно место сабрања, првог свештеника а тиме и редовно богослужење.

За време свог боравка у Лакавани, у више наврата између 1950. и 1956. г. Св. Владика Николај, као што је то иначе радио широм САД, изградио је веома дубоку сарадњу са Епископалном Црквом а посебно са епископом у Западном Њујорку, г. Лористоном Ливингстоном Скејфом. О односу Епископа Скејфа према православљу, а посебно према Светом Владици, присутни су имали прилику да чују од епископалног свештеника, о. Џона-Пола Бојена који је и рукоположен руком Еп. Скејфа.

Излагања је закључио Владика Иринеј говорећи о значајним личностима које су везане за нашу парохију а посебно о свештеницима Миодрагу Ђурићу и Растку Трбуховићу. О. Мијо, како су га од милоште парохијани звали, био је пријатељ Светог Владике Николаја још из времена проведеног са Св. Владиком у Лондону непосредно након Другог светског рата. О. Растко Трбуховић је свештеник који је најдуже времена служио Цркви у Лакавани те је дубоко заслужан за добро уређење парохије које траје и до данас.

За пријатну атмосферу након излагања говорника побринули су се чланови оркестра ”Адријатик браћа” изводећи композиције из нашег краја које негују већ дуги низ година.

Централна прослава јубилеја одржана у суботу, 7. октобра, служењем Свете архијерејске Литургије којом је начаствовао Епископ канадски г. Митрофан уз саслужење Еп. Иринеја и Еп. Максима. На малом входу, благословом надлежног Архијереја, Еп. Максим је узвео презвитера Владислава Голића, локалног пароха, у достојанство протонамесника. У току Свете Литургије, наша парохија је по први пут у својој историји добила ђакона. Преосвештени Владика Иринеј је рукоположио у свештени чин ђакона г. Стивена Ђурића, професора енглеског језика на локалном универзитету и дипломираног теолога богословске школе Светог Тихона у Јужном Ханану у савезној држави Пенсилванији. Радост целе Цркве се огледала у громогласном одговору, на позив Епископа: ДОСТОЈАН! Током Свете Литургије појао је хор ”Коста Манојловић”, као и новоустановљени дечји хор.

Чланице Кола српских сестара Свети Илија су се побринуле да, за трпезом љубави, угосте све оне који су учествовали у овој литургијској прослави.

Да бисмо наставили ову величанствену прославу, сви смо се поново окупили, истога дана, на свечаном вечерњем богослужењу.

Пред сам почетак свечане вечере, поново окупљени чланови црквеног музичког оркестра који су у својој младости свирали у нашој дечијој групи, одушевили су све присутне својим наступом. Подсетили су себе а и све госте тих дивних дана и дружења. Наравно, наступ је био веома дирљив, уз доста сузних очију.

Поздравним речима, током свечане трпезе, присутнима су се прво обратили парохијски свештеник Владислав Голић и председница парохијског савета г-ђа Софија Вуслић. Водитељ програма, г. Грегори Ђурић, прочитао је поздравна слова Гувернера савезне државе Њујорк као и два Сенатора који су због других обавеза морали раније да оду са свечане вечере. Градоначелник Лакаване, г. Џефри Семински, поздрављајући присутне, поводом прославе јубилеја, симболично је уручио кључеве града парохијском свештенику. Поздраве садашњег епископалног Епископа Западног Њујорка, г. Вилијама Френклина, пренела је канон Кети Демпси.

Владика Митрофан, који је био надлежни архијереј Епархије источноамеричке преко 26 година, дирљиво је говорио о свом искуству и односу са нашим парохијанима. Посебно је истакао дубоку сарадњу са блаженопочившим оцем Растком Трбуховићем који је у Цркви Светог Стефана службовао 31 годину.

Владика Иринеј, као домаћин прославе, поздравио је све присутне указујући изнова да је Црква Светог Стефана била и остала место сабрања светих у Христу. На првом месту у виду је имао опет Светог Владику Мардарија и Светог Владику Николаја као и све добре људе у претходних 100 година постојања. Посебно је истакао један важан моменат из живота наше парохије: прва монахиња Српске Цркве рођена у Америци била је мати Ана, упокојена игуманија манастира Нова Марча у Охају. Рођена је у Лакавани где ју је Владика Николај и о. Мијо руководио у духовном животу те упутио у манастир Враћевшницу. У Враћевшници, у то доба, игуманија је била опет мати Ана која је сарађивала са Светим Владиком Николајем у Битољу у организацији и вођењу сиротишта. И тако, Владика Николај у Битољу почиње са мати Аном која касније постаје игуманија манастира Враћевшница да би на крају у Лакавани у духовни живот упутио њену духовну ћерку, потоњу игуманију Нове Марче, мати Ану Радитић.

Остатак вечери је протекао у радости поновних сусрета, песми и игри. За пригодан музички програм побринули су се чланови бенда Паганини из Торонта.

Недеља, дан Господњи, дан радости и сабрања. Светом архијерејском Литургијом началствовао је Владика Максим уз саслужење домаћина Епископа и локалног свештенства. Након прочитаног јеванђелског одељка, Владика Максим је беседио о дубинама људског бића и улову за Христа који се може наћи у тим дубинама. На самом крају Свете Литургије, Владика Максим је осветио нови кивот/витрину у којој су изложене одежде Светог Владике Николаја. Наиме, непосредно по Васкрсу ове године, добротом проте Драгана Филиповића из Питсбурга, наша црква је добила велики благослов: одежде Светог Владике које је он имао са собом током свог боравка у логору Дахау. Након ослобођења, Владика Николај је одежде оставио у Лондону код свог пријатеља Др Димитрија Најдановића, потоњег свештеника у граду Њујорку и Финиксу у Аризони. Отац Димитрије је био ујак проте Драгана те је њему у завештање оставио одежде Светог Владике Николаја. Припремајући се за стогодишњицу и размишљајући како да обележимо присуство Владике Николаја у нашој парохији, Господ нам је послао на благослов овај диван дар да га чувамо и преко њега прослављамо Светог Владику.

Будући да је први дан прославе, петак, био посвећен нашим прецима те смо их се тада сећали у молитвама, а субота је била дан нашег тренутног живљења и сабрања наших парохијана, недељу смо посветили будућности – нашој деци. Након Свете Литургије а пре свечане трпезе, Преосвештени Епископи Иринеј и Максим су провели одређени део времена у разговору са полазницима наше недељне школе. Окупљени у парохијској библиотеци око свог Епископа, ученици су искористили прилику да се ближе упознају са Владиком, размене искуства везана за живот у Цркви те и да поставе одређена питања на која су желели да чују одговор. Био је то један веома динамичан и надасве корисан разговор!

У праохијској сали, током трпезе љубави, наступао је оркестар Славље који сачињавају наши млади парохијани. Иако већ расути широм САД, што на студијама што својим професионалним обавезама, кад год нађу прилику да се окупе, ту су увек инструменти, песма и радост због поновног сусрета. Таква прилика је управо била и ова прослава значајног јубилеја. Одмах после свечаног ручка, чалнови фолклорне и музичке групе су укратко приказали део програма који увежбавају током године а ради наступа о прославама црквене славе, Светог Саве, током дана Српског Фестивала као и приликом гостовања у другим парохијама. Сви присутни, на челу са Владиком Иринејем, громогласним аплаузом су наградили труд и рад наше деце на очувању српске културе и традиције.

У поподневним часовима, гости из разних крајева Сједињених Америчких Држава који су учествовали у прослави овог значајног јубилеја, упутили су се својим домовима носећи у срцима радост због сусрета са драгим људима као и молитву за што скорији поновни сусрет у Христу Господу нашем.

Photo Gallery

(48 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:
  Powered by Orthodox Web Solutions

Home | Back | Print | Side