Свету Архијерејску Литургију у 26. Недељу по силаску Духа Светога на апостоле, а поводом јубилеја 30 година од оснивања парохије Светoг Саве у Норт Порту, служио је Његово Преосвештенство Епископ Источно-Амерички Господин Иринеј. За дочек Епископа Иринеја, заслужан је пријатељ наше парохије Френки Дундер, који је својим авионом летео за Мајами и потом долетео на спортски аеродром у Венис, и тако нам олакшао и помогао да јубилеј наше Светосавске парохије прославимо торжествено и литургијски с нашим Светим Владиком на челу. Епископа Иринеја и протођакона Милоша је на аеродрому дочекао адвокат Љубомир Пуцо Цемовић, а потом, испред свечане сале деца, обучена у фолклорне ношње и многобројни присутни народ, дочекали су нашег Светог Владику Иринеја са погачом и сољу, како је то у традицији нашег народа.

Преосвештеном Епископу Иринеју су саслуживали протојереј Милан Јовановић из Клирвотера, протојереј Љубиша Брњош из Орланда, јереј Драган Жарић из Сент Питерсбурга, јереј Александар Ђурђевић из Норт Порта и протођакон Милош Ждралић.

Свештеник Драган Жарић из Сент Питерсбурга, је око три године био парох у Норт Порту и заједно са својом породицом зидао цркву од темеља па све до купола и има велике заслуге за напредак наше Светосавске парохије.

Далеке 1988.г., 22.октобра у кући Милице Живковић основана је парохија Светог Саве у Норт Порту. Било је присутно 13 чланова: Милан и Ирис Шашић, Светомир Стојковић, Жарко Лазић, др Светозар Теодоровић, Петар Паројчић, Никола Паројчић, Станко Вракела, Симо Гламочлија и Милан Брновић. Први председник је био Жарко Лазић.

Од њих једанаест, данас су са нама Жарко Лазић, који пригодном беседом поздравио Преосвећеног Епископа Иринеја, свештенство и све присутне, био је први председник ЦШО Свети Сава, Светомир Стојковић, који нас је подсетио на овај свечани тренутак и подстакао и својим прилогом од 1000 долара помогао да се овај јубилеј достојанствено прослави, као и Милица Живковић, у чијој се кући одржала прва седница и основала наша Светосавска парохија. Милица Живковић је на свечаном банкету за грађевински фонд и завршетак цркве донирала чек на 6000 долара. Овом приликом је и Драго Николић донирао чек на 1000 долара као и црква Св. Ђорђа из Клирвотера чек на 500 долара али и многи други су дали своје прилоге и даноноћно радили како би јубилеј прославили и били добри домаћини.

Уочи Свете Литургије, Епископ Иринеј рукопроизвео је три нова чтеца: Сергеја Булајева, и млађане Алексеја Благонадеждина и Јована Ђуриђа, који ће помагати у нашој Светосавској цркви приликом богослужења.

У току свете Литургије, Преосвештени Владика Иринеј, рукопроизвео је свештеника Александра у чин протонамесника. Владика је заблагодарио речима, нагласиши да је отац Александар постао добар старатељ наше Свете Цркве, и овај чин протонамесника на грчком језику, управо се зове чин економоса, значи да си тај који води бригу о економији ове заједнице и ове парохије. Економија није само брига о финансијама већ старање да се спасе свака душа, то је економија спасења. 

Владика Иринеј је своју беседу отпочео поздравним речима: ‘’Колико се радујем у души својој и колико се срце моје радује у мени, што сам ево опет с вама у овој дивној, богобојажљивој средини, како би смо заједно прославили вашу значајну 30 годину постојања, као парохије српске православне цркве’’. Епископ је у контексту Светог Јеванђеља 26. Недеље по Духовима Лк 66 (12:16-21) поучио верни народ да је игра и весеље је сасвим у реду, али има нешто што је узвишеније од весеља, а то је радост. Сви ћемо се ми данас овде веселити, славеће ову значајну годишњицу. А која је разлика између весеља и радости? Радост је вечна! Радост је радост душе и срца а не само стање људскога тела кад се весели! Онај који се радује, радује се душом и срцем! Онај који се радује, он је тај који себи ствара богатство у Христовом Царству Небеском, а не само овде на овоме свету, ту где све можемо да изгубимо преко ноћи! Али онај који је богат и који има Бога у себи и своме срцу, и ако му се деси нешто ужасно и страшно, он ће остати богат човек!

На литургији је певао дечији хор ‘’Хероина Милунка Савић’’, протопсалт је била Анастасија Ђурђевић, а верни народ је учествовао у отпојавању литургијских химни.

Апостол су читале Анастасија Ђурђевић и Мара Ћућуз.

Вредне сестре Кола српских сестара, са својом председницом Миром Милићевић, припремиле су свечани банкет уз богату празничну трпезу, а госте је забављао популарни певач Ранче.

Хор и фолклор ‘’Хероина Милунка Савић’’ из наше Светосавске цркве, извео је сплет игара и отпевао неколико косовских и традиционалних песама, поздрављен је громогласним аплаузима и велики је подстрек за нашу малу парохију. Балетска група под руководством Душанке Иванов из Клирвотера, извела је предивну кореографију уз звуке и стихове ‘’Марширала, марширала Краља Петра Гарда’’.

Photo Gallery

(42 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009