Савиндан у Њујорку

Благодарећи издашности и гостољубљу Српског клуба,који је отворио врата својих срца, ове године српска заједница у Њујорку је прославила своју храмовну славу Светог Саву, у недељу 27. јануара 2019. године. Узвишености овог дана допринело је присуство Његовог Преосвештенства Епископа источноамеричког Г.дина Иринеја који је предводио свечану архијерејску Литургију. Његовом Преосвештенству су саслуживали протојереј ставрофор др Живојин Јаковљевић, старешина Саборног храма у Њујорку, протојереј Алекса Мићић, протођакони Милош Ждралић и др Јован Аничић. На Светој Литургији су наизменично одговарали црквени хор Саборног храма, под руководством диригента др Милоша Раичковића, и деца фолклорне групе Опанчићи под руководством протођакона др Јована Аничића. 

Значајно је напоменути овде да су деца из фолклорне групе по први пут одговарала на јектеније на Светој Литургији, што је за сваку похвалу за ову децу, њихове родитеље и посебно Српски клуб, који је омогућио деци да се окупљају у својим просторијама, а све са циљем да очувају своју веру, језик и српску традицију. Такође је ово и један диван пример  где деца свој музички талент, љубав прему своме роду, култури и традицији показују на Светим богослужењима и доказују да је тако нешто не само могуће него апсолутно неопходно и корисно за нашу цркву и народ. На нашој цркви је да децу и омладину путем организовних школских и културно-уметничких програма подржи морално и материјално како би она могла да наставе на путу својих предака по речима гуслара који поје: ”Живо певај своме роду да не малаксава, храби, крепи, соколи га да не очајава. Помињи српско име обичаје старе да не пусти бујни коров на своје олтаре. Помињи му славно име наших прадедова, што су пали да на Србу не буде окова.”

У својој беседи у току Свете Литургије Преосвећени Епископ Иринеј, цитирајући стихове песме Растко Војислава Илића Млађег, нагласио да Свети Сава наставља да живи у верном му српском народу кроз његова дела и речи кроз које је утиснио у његово срце кроз хришћанске вредности, веру, наду и љубав. Као такав, не сумња да ће он истрајати да пострадали Саборни храм обнови са жељом и молитвом да Бог да, да се верници на овај празник догодине окупе у своме храму.

По завршеној Литургији деца фолклорне групе Опанчићису извела веома богат музички програм са песмом, игром и рецитацијама уз пратњу Милана Мајсторовића, који децу већ годинама успешно прати на хармоници. Под вођством креативног кореографа Николе Копривице само за протеклих неколико месеци деца су савладала низ песама и игара што потврђује дечији таленат и изванредну способност кореографа. Програму су допринели још двоје омладинца, брат и сестра, Анђелка и Марко Тихански, на који су својим извођењем на виолини и саксофону веома обрадовали све присутне.

Благодаримо на издашности породицама Јовице и Сузане Галић и Ненада и Јелене Рабреновић, који су свој деци поделиле поклоне као и управи Српског клуба на изванредном славском ручку и несебичном гостољубљу које су показали према свима присутнима. Посебно смо захвални председнику клуба Александру Стојанову, председници фоклора Елизабети Додић, и овогодишњим кумовима Миловану и Соњи Гаици са њиховом децом, као и свим родитељима и учитељима који допринели да се Светосавска прослава организује и одржи. Молимо се Богу да се сарадња са нашим Српским клубом и нашом фолклорном групом продуби и настави, и да се наш храм у блиској будућности обнови у славу Божију и на добробит наше свете цркве и народа.                                        

протојереј ставрофор др Живојин Јаковљевић

 
Saint Sava Celebration in New York City
 
The St. Sava celebration, held in the Serbian Club, can be encapsulated in one word: Memorable. Prior to entering the club, one was warmly greeted by a club member and escorted into the building. A festive atmosphere, permeated the softly decorated Hall and the mellow scent of candles and incense, the voices of His Grace and a number of clergy interspersed with the beautiful responses of the choir transported the space into a church, our St. Sava Church. Following the liturgy, the children of Ridgewood in Serbian national dress put on a spectacular performance which included recitations, secular and religious songs, and professionally choreographed folk dances.
 
The Serbian Club is known for its excellent cuisine and did not disappoint on this festive day. If I were forced to select the most outstanding aspect of this glorious day, it would be HOSPITALITY The hosts greeted their guests warmly, making each feel welcome. They are to be commended on smoothly organizing such a large gathering. Most impressive.
 
Dr. Zorka Milich

Photo Gallery

(18 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009