Летња школа српског језика у Игалу 2019: Јачање веза са матицом

 

Летња школа српског језика у Игалу (република Црна Гора) окупила је неколико младих студената са простора Епархије источноамеричке, као и из других Епархија СПЦ из САД. У сарадњи са Матицом Српском Републике Црне Горе, и уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа источноамеричког г. Иринеја, Одељење за Верску Наставу Епархије источноамеричке је подржало летњу школу српског језика. Осим упознавања са српским језиком у раду са врсним универзитетским педагозима, саставни део Летње школе је и дружење са људима тога поднебља, обилазак светиња Црне Горе и Херцеговине, као и њиховог богатог културног наслеђа.

 

На празник Преображења Господњег сви полазници школе били су гости града Требиња, чији је овај празник градска слава. По речима организатора, омладину је радосно дочекало свештенство Епархије захумско-херцеговачке. Наша омладина је била одушевљена што су имали прилику да буду део овог, широм Православља, чувеног и благословеног догађаја. 

 

Осим тога, полазници Летње школе су имали благослов да се поклоне моштима Светога Василија, острошког чудотворца, али да посете предивни храм Христовог Васкрсења у Подгорици. Током посете цетињском манастиру, целивали су руку Светог Јована Крститеља. Поклонили су се и моштима Светог Петра, цетињског чудотворца. На крају, у ових првих неколико дана Матица Српска је организовала и крстарење Боко Которским заливом и обилазак Михољске Превлаке. 

 

Овим путем желимо да им остатак времена у Летњој школи прође у најбољем реду и остане у лепој успомени. У наступајућим годинама, надамо се још већем упису младих са простора Сједињених Америчких Држава. Оваквим едукативним пројектима само се учвршћује њихова веза са матицом. Желимо да их охрабримо да постану редовни учесници Летње школе српског језика у организацији Матице Српске Црне Горе. На крају, организација Матице Српске је најзаслужнија што је успела у намери да покрене овај одличан пројекат и на томе им дугујемо велику захвалност. 

Фото галерија

(6 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009