Предавање у Парми, Кливленд

У недељу, 15. септембра 2019. године, парохијани цркве Светог Саве у Парми, Охајо, имали су част и задовољство да угосте и чују неке од великих личности српске данашњице.

 

Др. Милош Ковић, професор Филозофског факултета у Београду, Др.Мило Ломпар, професор Филолошког факултета у Београду, заједно са Бранимиром Нешићем, директором издавачке куће Сatena Mundi, у пратњи Драгана Арсића из Манастира Нова Грачаница, одржали су предавање под надзивом “Tемељи српске културе и заветна историја Срба.”


Након молитве коју су очитали кливлендски намјесник отац Драган Гороњић и парох овог храма, отац Драгослав Косић, послужен је ручак. За укусну трпезу побринуле су се сестре Кола Српских Сестара Света Петка.


Предавање које је слиједило, вриједило је чути. Представљена су многа издања издавачке куће Catena Mundi, а међу њима и дјела гостију из Београда који су у својим предавањима дотакли историју нашег народа, садашњост па и наду за боље сутра. Причали су о геноциду над српским народом који је деценијама плански организован и описан у књизи Magnum Crimen-Велики Злочин. Као што рекоше, историја наша је имала вијугав пут, сеобе,  многе потешкоће, различите идеологије којима смо слијепо вјеровали, многе губитке, али смо увијек устајали поново.  Наглашена је важност наше цркве и народа у расејању јер су многи Срби из расејања били баш једни од оних који су подигли српску културу, одупревши се асимилиацији.

 

Описана је важност писане и изговорене ријечи, труда да истина допре што даље, јер као што рекоше “После ратова траје једна друга битка-битка за интерпретацију.” 

 

у овом тешком времену, гдје влада проблем синтетичких идентитета, не смијемо заборавити да смо ми Срби народ Светог Саве, Светог Симеона, Светог Цара Лазара….и да имамо на кога да се угледамо и већ показане путе којима треба да ходимо.

 

Сандра Зечевић

Фото галерија

(17 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009