ХРАМОВНА СЛАВА У КОЛУМБУСУ

У недељу 24 новембра, 2019 године, парохија у Колумбусу је прославила Светога Краља Стефана Дечанског - свога небеског заступника и храмовну Славу.

 

Светом Архијерејском Литургијом чиноначалствовао је - Његово Преосвештенство, Епископ Источноамерички, Господин Иринеј. Преосвећеном Владици саслуживали су; Високопречасни Протођакон Др. Јован Аничић и локални парох протојереј Исак Кисин.

 

Након читања Светог Јеванђеља, Преосвећени Владика се обратио присутном народу, надахнутим речима поуке. Говорећи о исцељењу Гадаринског бесомученика од стране Господа Исуса Христа; Владика је скренуо пажњу присутних на чињеницу да и ми често, слушајући ову јеванђељску причу, своје мисли усмеравамо и задржавамо у погрешном правцу и на погрешном месту. Наше мисли и пажња се са сентименталним осећањима и пренаглашеним сажаљењем задржавају на чињеници да се крдо свиња утопило. Потпуно неоправдано остављамо по страни и заборављамо да је главна порука ове Јеванђељске приче то да се бесомученик у коме је било мноштво демона исцелио. Попут Гадаринских становника, који су након овога догађаја, уместо захвалности, тражили од Христа да оде од њих – и ми тако; жалећи за свињама заборављамо на - исцељење бесомученика! Заборављамо да исти Онај који је исцелио Гадаринског бесомученика има моћ да исцели и нас и да нас очисти од унутрашње прљавштине. Интересантно је то да су чак и безсловесне свиње, које се сматрају за оличење прљавштине, осетивши прљавштину демона и не могавши да је поднесу - појуриле према језеру да се очисте. Насупрот свињама које су хтеле да се очисте, за жаљење је трагична немарност, апатија и летаргија Гадаринских становника који нису испољавали чак ни најминималније знаке интересовања да и сами буду очишћени и исцељени од Господа Исуса Христа. Напротив, они су тражили од Њега да их напусти, јер им је чак и само Христово присуство било неподношљиво.

 


Након Свете Литургије и чина освећења Славског колача и жита; сви присутни су приступили свечаној Славској трпези, коју су за ову прилику припремиле вредне руке чланова Кола Српских Сестара и Братства Св. Великомученика Георгија.

Фото галерија

(10 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009