Теслин рођендан Дан науке у Републици Српској

Чувајући и поштујући значај и улогу српских великана у свету, кроз целу историју нашег народа, Владика Иринеј, као Србин рођен у Америци и као човек који изузетно води бригу о српском имену  у Америци, подржао је молбу Републици Српској о проглашењу Дана науке у РС.  Тако и много година боравећи на трону митрополије аустралијско-новозеландске, еп. Иринеј је активно подржаваo рад тамошњег Теслиног научног друштва у Перту, као и формирање новог Теслиног друштва у Сиднеју. 


Наиме, Тесла Меморијално Друштво (ТМД), из Њујорка, на челу са др Љубом Вујовићем, а чији је дугогошињи члан управног одбора Епископ Иринеј, званично је упутило писмо институцијама Републике Српске, са предлогом да се Теслин рођендан, 10. јул, прогласи за национални Дан науке у Републици Српској.


Сличан предлог, почетком 2010. године, упућен је, такође од стране њујоршког Теслиног Меморијалног Друштва и у институције Републике Србије, што је на свеопшту радост, прихвећен и спроведен у дело.


Република Српска, у којој живи преко милион становника, од којих је већина Српске националности, који чувају успомену на имена великих Срба у свету, заслужује и на одређен начин има обавезу за усвајање једног оваквог предлога.


Да је Епископ Иринеј, чувар српског наслеђа у Америци и свету, сведочи и чињеница да је управо на његову иницијативу, 23. јануара 2006. године, у Саборној Цркви у Београду по први пут од опела, одслужен парастос Тесли. Преосвећени Владика Иринеј, тада јеромонах, у то време обављао је улогу референта Светога Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, за међуверске и међународне послове.
 
Од тада, парастос се редовно служи сваке године: ”Како Теслино кремирање није било по његовој жељи, већ по одредби Саве Косановића, његовог сестрића и наследника, парастос је тада, а од тада и редовно, било могуће служити”, подсећају чланови ТМД.


Његово Преосвештенство Епископ источноамерички Г.Г. Иринеј, става је да овакав предлог има своју историјску и националну поткрепљеност и нада се да ће институције Репубике Српске имати слуха и добре воље за усвајање овог предлога, што би показало, да српски народ, ма где живио, кад год живео, не заборавља своје великане, на шта нас и Владика Иринеј, често подсећа, напомињући да је  удаљеност земаља, ништа више него само пука географија, а да смо ми сви ту, окупљени једни око других, сабрани на Једном Дискосу.


Уздајући се у позитивно решење оваквог захтева, наша Епархија остаје благодарна како самим предлагачима, тако и институцијама Републике Српске.


Јеромонах Максим (Илић)

 

БИОГРАФИЈА

 

Никола Тесла (Смиљан, 10. јул 1856 — Њујорк, 7. јануар 1943) био је српски и амерички проналазач, инжењер електротехнике и машинства и футуриста, најпознатији по свом доприносу у пројектовању модерног система напајања наизменичном струјом.

 

Најзначајнији Теслини проналасци су полифазни систем, обртно магнетско поље, асинхрони мотор, синхрони мотор и Теслин трансформатор. Такође, открио је један од начина за генерисање високофреквентне струје, дао је значајан допринос у преносу и модулацији радио-сигнала, а остали су запажени и његови радови у области рендгенских зрака.

 

Његов систем наизменичних струја је омогућио знатно лакши и ефикаснији пренос електричне енергије на даљину. Био је кључни човек у изградњи прве хидроцентрале на Нијагариним водопадима.

 

Преминуо је у својој 87. години, сиромашан и заборављен.

 

Једини је Србин по коме је названа једна међународна јединица мере, јединица мере за густину магнетног флукса или јачину магнетног поља — тесла.

 

Никола Тесла је аутор више од 700 патената, регистрованих у 25 земаља, од чега у области електротехнике 112.

 

ИЗВОРИ

 

Tanjug:

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=534230

Sputnik, Srbija:

https://rs.sputniknews.com/regioni/202002011121639370-inicijativa-iz-njujorka-da-teslin-rodjendan-bude-dan-nauke-u-republici-srpskoj/

Mi magazin, Toronto:

http://www.mimagazin.net/2020/02/02/predlog-tesla-memorijalnog-drustva-iz-njujorka-teslin-rodendan-nacionalni-dan-nauke-u-republici-srpskoj/

Ozon Press:

https://www.ozonpress.net/drustvo/teslin-rodjendan-dan-nauke-u-republici-srpskoj/

MediaSfera:

https://mediasfera.rs/2020/02/01/inicijativa-iz-njujorka-da-teslin-rodjendan-bude-dan-nauke-u-republici-srpskoj333/

Krstarica:

https://www.krstarica.com/vesti/region/drustvo-da-teslin-rodjendan-bude-dan-nauke-u-r-srpskoj/

Naši u svetu:

https://www.nasiusvetu.com/vesti/80165/teslin-rodendan-ce-biti-nacionalni-dan-nauke9922/

Srpska dijaspora:

https://www.srpskadijaspora.info/inicijativa-iz-njujorka-da-teslin-rodjendan-bude-dan-nauke-u-republici-srpskoj/

RADIO TELEVIZIЈA REPUBLIKE SRPSKE:

https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=368362

Argumenti, Banja Luka:

https://www.argumenti.rs/inicijativa-iz-njujorka-da-teslin-rodjendan-bude-dan-nauke-u-srpskoj/

Srpska info:

https://srpskainfo.com/inicijativa-iz-njujorka-teslin-rodjendan-da-bude-dan-nauke-u-srpskoj/

Objektiv:

https://objektiv.rs/vest/30984/teslin-rodjendan-postaje-nacionalni-dan-nauke-u-republici-srpskoj/

Koreni:

http://www.koreni.rs/saopstenje-za-javnost-tesla-memorijalnog-drustva-iz-njujorka/

Serbian Television Chicago:

https://srpskatelevizija.com/2020/02/03/teslin-rodendan-nacionalni-dan-nauke-u-republici-srpskoj/

ONA magazin, Beograd:

http://www.onamagazin.com/predlog-da-teslin-rodendan-bude-nacionalni-dan-nauke-u-republici-srpskoj/

 

Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009