Креативна радионица у Ст. Питерсбургу

Човек је биће које може да нађе начин да ствара нешто душекорисно користећи различите методе. Управо време под пандемијом (корона вирус) потврђује ову племениту мисао.

 

Иако се, из објективних разлога, дуже време налазимо под забраном јавних окупљања, жеља попадије Изворинке Жарић је била да настави са радом са децом преко интернета. На овај начин потрудили смо се да испунимо наше домове и нашу дечију страницу лепим радовима. Ишчекујући прославу празника Цвети, као и најрадоснијег празника Христовог Васкрсења, један број наше дечице је био вредан и креативан у својим домовима.  

 

Користећи православну бојанку ’’Свети Срби’’, коју је издало наше Епархијско одељење за просвету, на један веома креативан начин, наша деца су имали задатак да обоје цртеж два светитеља или светитељке, а уједно и да напишу неколико реченица из њихових житија. Јован и Гаврило Жарић су радили радове већег формата уз помоћу оца Драгана Жарића. Цртеже на дрвеној подлози је урадио отац Драган, док су дечаци неколико дана бојили у сегментима. 

У међувремену, било је разговора о томе како да се уради позадина на цртежима. Имали смо две могућности: са позлатом или са византијско-плавом бојом. Било је дивно видети како дечаци претражују житија светих у књигама али и на компјутеру да прегледају иконе и фреске светих насликаних различитим техникама. 

Дечаци су помињали светитеље које ми знамо и прослављамо из нашег рода српског православног. Поменули су светог Василија Острошког Чудотворца, који је  живео земљи пре неколико векова, који и данас чини многобројна чуда.

 

Пошто деца воле ликовне радионице планирамо да направимо једну малу изложбу радова преко интернета за крај школске године крајем маја.

 

Користимо ову прилику да се захвалимо нашем Преосвећеном Владици Иринеју  на подршци, Одељењу за Просвету на лепо припремљеној бојанки, чиме смо добили подстрек да талентима и даровима, које смо добили од Господа, поделимо и обрадујемо друге хришћанске душе.

 

Христос Васкрсе – Ваистину Васкрсе! 

фото галерија

(6 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009