ВИДОВДАНСКА ПРОСЛАВА У БОСТОНУ

У недељу, 26. Јуна 2022 у Саборном Храму Св. Саве у Бостону (Кембриџ) прослављена је успомена на Св. Кнеза Лазара и Косовски бој - Видовдан. Свету архијерејску Литургију служили су Његово преосвештенство Епископ западноамерички Господин Максим и Његово преосвештенство Епископ источноамерички Господин Иринеј. Саслуживали су им вископречасни протојереји-ставрофори Николас Кастанас из Грчке Архиепископије, Румен Пеловски из Бугарске Митрополије и бостонски парох Александар Влајковић, као и ђакон Дарко Трипковић. На Литургији је певао хор Десанка Максимовић. На крају Свете Литургије је одслужен парастос за све оне који положише своје животе на бранику вере и Отачаства од Косова до данашњег дана.

 

После Свете Литургије уприличена је трпеза љубави у црквеној сали а после ручка је одржана промоција најновије књиге Епископа Максима: Атанасије-Један животопис о блаженопочившем Епископу Атанасију (Јевтићу). Уочи прославе Видовдана Епископ Максим је присуствовао отварању специјалне изложбе на Грчком Православном Факултету Часног крста у Brookline, MA поводом 200 година од рођења великог руског писца Достојевског под називом Saved by Beauty-Dostoevski and America (Спасен Лепотом- Достојевски и Америка).

 

На почетку програма црквени хор Десанка Максимовић је отпевао песму Суза Косова. О. Александар је представио уважене госте архијереје а затим је Епископ Иринеј пожелео добродошлицу и представио присутнима специјалног госта Епископа западноамеричког Г. Максима нагласивши да је Епископ Максим духовни син блаженопочившег  Владике Атанасија. Захвалио се Епископу Максиму који  је мултиталентован човек и књига која је пред нама је последња у низу књига које је написао . Књигу Атанасије Један животопис, Еп. Максим је написао за мање од годину дана. Епископ Иринеј се подсетио његове прве посете Херцеговини док је још био цивил, где је заједно са Владиком Атанасијем обилазио војнике у рововима и присуствовао масовном крштењу војника на Велику Госпојину 1992 године. Владика Атанасије је био изузетан човек и тешко га је описати, нагласио је Еп. Иринеј.Он носи име Атанасиос што значи бесмртан и он заиста живи међу нама као бесмртан.Служити Литургију са њим било је богато искуство. Живео је као пророк међу нама (Профитис- онај који доноси светлост).

Епископ Максим се подсетио своје прве посете Бостону поводом крштења мале Петре пре много година и од тада је долазио више пута укључујући две посете у пратњи Владике Атанасија.  Једна од посета је била приликом промоције књиге о Косову на енглеском језику ,,The Christian Heritage of Kosovo and Metohija.`` Он се присетио и да је захваљујући Владици Атанасију први пут упознао Епископа Иринија у Београду још као јеромонаха док је радио у Патријаршији. Владика Атанасије био човек који је спајао људе и разбијао калупе... који је био свима све. Епископ Максим се подсетио студентских дана и како су првенствено учили све у теологији од њега а затим и од осталих ученика Св. Јустина. Богословље је предавао на један хумористичан и драматичан начин. Када би дошао на час, већ је направио увод у лекцију док би дошао до катедре а при том дао другу лекцију некоме ко би стајао на вратима... Књига је написана у десет поглавља почевши са детињством где је дубок печат оставила његова мајка коју је изгубио са 15 година. У својим делима Владика Атанасије је описивао свој живот и није скривао доживљај Бога. Владика Максим је нагласио да је прикупио његове изјаве  и допустио “да  Атанасије прича о себи”. На насловној страни је фотографија из 1992 када је дошао у Херцеговину за епископа. Присутни парохијани су узели активног учешћа у дискусији која је уследила. Био је ово догађај који је на један достојанствен начин оживео успомене на блаженопочившег Владику Атанасија.

 

Протојереј-ставрофор Александар Влајковић


Photo Gallery

(21 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009