ПОСЕТА МИТРОПОЛИТА НИКОЛАЈА И КУРСКЕ ИКОНЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ СВЕТОСАВСКОМ ХРАМУ У НОРТ ПОРТУ

Уочи прославе Св. Саве нашег заштитника и патрона цркве у Норт Порту, као и велике просветитељке Грузије Св. Нине, новоизабрани првојерарх Руске Заграничне Цркве, Његово Висоокопреосвештенство Митрополит Г. Николај посетио је Норт Порт.

 

Била је то прва званична канонска посета Митрополита Николаја, својој пастви у Норт Порту, и Храму Почајевској Икони Божије Матере.

 

Овом свечаном приликом, Митрополит Николај је као Благосов донео велику светињу, Курску икону Пресвете Богородице.

 

У сусрет Светињи су дошли и свештеници из других православних цркава, а то су протојереј Саша Ђурђевић (Црква Светог Саве српског у Норт Порту), јереј Павле (антохијска црква из Нејплса), протојереј Сергије из Кијева и јереј Артемије Макартецки, јерођакон Пајсије (Олексејевец) (УПЦ).

 

Овај догађај је показао праву саборност наше Православне Цркве, њено јединство и међусобну Љубав!

 

Том приликом је читан и акатист Пресветој Богородици Курској уз велики број верника РПЦЗ, који су са великом радошћу дочекали свог архијереја.

 

Како је ово био заста јединствен и историјски тренутак, замолио сам Високопреосвештеног Митрополита Николаја да дође и види наш храм Св Саве у Норт Порту. На наше велико задовољство и радост, Митрополит Николај је прихватио позив.

 

Те исте вечери, Митрополит Николај је посетио наш храм, доневши нам велики благосов, како  својим присуством, тако и чудотворном Иконом Курске Богородице.

 

Митрополит је био задивљен лепотом и архитектуром храма. Посебно му се допао иконостас и иконе на иконостасу.

 

Било је касно увече, али како смо имали пробу фолклора, неколико нас је дочекало Митрополита Николаја, отпевавши празничне тропаре Богојављења и Св Сави.

 

Сестре Ђурђевић, Анастасија и Савина, су отпевала песму посвећену распетом Косову. На крају смо Митрополиту Николају отпевали многољетствије уз жељу да следећом приликом издвоји време и одслужи Свету Архијерејску Литургију и у нашој Светосавској цркви.

 

У пратњи Митрополита Николаја био је протојереј-ставрофор Александар Анчитин. Сутрадан на сам празник Св. Саве и равноапостолне Нине, позвали смо братију Свете Почајевске Цркве да молитвено прославимо заштитника цркве у Норт Порту Св Саву.

 

Литургијско сабрање је предводио архимандрит Стефан (Хилчук), уз саслуживање јеромонаха Аркадија (Полишчук), јереја Артемија Макартецки, протојереја Александра Ђурђевића и јерођакона Пајсија (Олексивец).

 

Била је ово истинска радост и лепота заједништва и служења Господу.


Photo Gallery

(11 images)


Share This:< PreviousNext >
You might also like:

CONTACT INFO:

 

Diocese of Eastern America

65 Overlook Circle
New Rochelle, NY 10804

 

E-mail: diocese@easterndiocese.org 

 

Office & Residence: 

(914) 633-9000 - (914) 633-9009